HTML

nova vida

Új élet, új kalandok az óceánon túlról.

Címkék

alkalmazkodas (2) amazonas (1) blog (1) bope (1) brazilia (9) brazilok (5) chat (1) copacabana (1) csalad (1) curitiba (1) ettermek (4) fgv (2) foci (1) funfacts (6) gavea (1) gesztusok (1) graffiti (1) halozatok (1) hataratkelo (1) hetvege (3) indianok (1) joinville (1) kaja (3) karacsony (2) karneval (1) kiallitas (1) korhaz (1) kozlekedes (2) lakas (1) magyarorszag (1) manaus (1) munka (2) nok (1) nyar (1) oltas (1) park (1) party (3) pia (1) piac (1) recept (1) rendorseg (2) reveillon (1) rhcp (1) rio (5) riviera (2) rockinrio (1) rodizio (1) samba (2) santateresa (1) saopaulo (1) sportok (1) suli (2) szilveszter (1) szokasok (2) szunnap (3) szunyog (1) telefon (1) tuntetes (1) videk (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • teoinrio: Szia Andi! Szívesen beszélek Rioról, kérdezz csak nyugodtan! :) Én nagyon szeretek itt élni, klassz város és gyönyörű, kedves emberek, mindig jó idő, sok lehetőség. Írj e-mailt, hogy mire vagy kívá... (2012.04.22. 23:09) RIO
  • andiinrio: Szia Teo! Nagyon szeretnék Veled beszélni Rióról, mert júniusban oda készülünk, és a blogodon kívül semmi pozitív infóm nincs róla! Kérlek írj, itt vagy e-mailben! Előre is köszi, és ígérem meghá... (2012.04.22. 21:16) RIO
  • Efendim: Meg akkor a kiérkező násznép egy részét lepasszolhatnád hozzám. :) Mondjuk ettől még ugyanúgy el kellett volna már kezdenem spórolni az akkori repjegyre, bárhol is akarnék duplázni... (2012.01.17. 15:17) FUN FACTS V.
  • Dragonlady (Bp, Hun): kb feleannyit szoktam, mintha mosópor lenne. a fehér ruhának nagyon jót tesz, de persze a színeset se bántja. ecettel együtt tilos!! valami kémiai reakció lesz a vége. (ecettel is lehet fehéríteni.... (2012.01.17. 15:06) FUN FACTS V.
  • teoinrio: @Efendim: azon tuti, meg ha nem is a brazilon, hanem az otthonin! max duplaznal! :) kulonben meg erre meg raerunk! (2012.01.17. 15:04) FUN FACTS V.
  • Utolsó 20

2011.12.01. 19:22 teoinrio

KAJARESZLEG II.

 Az elso kajas poszt ota voltam 1-2 uj helyen, persze fotot most se csinaltam... na de azert az elmenyt megosztom! :) Meg nehany tipikus kajat kihagytam a listabol a multkor, meg 1-2 receptet is talaltam (nyugalom, azert nem megy at a blog gasztro-blogbaJ).


Tipikus kaják folyt.:

Tapioca: olyasmi, mint a tortilla, csak a teszta kicsit mas izu, mert tapioca-lisztbol csinaljak. A legtobbszor aprora vagott marhahust raknak bele, meg sajtot, de van edes valtozata is, sokfele.

Carne seca: szaritott marhahus. Ezt eloetelkent eszik, krumplipure-szeru valamivel, aminek mandioka pure a neve. Feltettem a kerdest a kolleganoimnek, hogy az meg mifene, szerencsere van nehany haziasszony is, ok magyaraztak el, hogy: a mandioka gyokerszeru noveny, hasonlit a krumplihoz. Ebbol keszul a tapioka liszt. Aztan megtalaltam egy hazai oldalon is, mint tápióka meg manióka. :D Bioboltokban lehet kapni. Ezt irjak a mandiokarol: ,,Földünk élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben a lakosság mindennapi alapélelmiszere.” Ez nekem kicsit ugy hangzik, mintha a cikk iroja ugy kepzelne el Braziliat, mint a nagy szegeny orszag, ahova nem jutnak el a ‘’nyugati” termekek, elelmiszerek. Na persze nem csodalkozom rajta, ha ilyen sztereotipia el az orszagrol, vegulis hallottunk mar olyan pestit, aki megkerdezte, hogy videken lehet-e kapni a boltban 7days croissant. Nem, mert csak gumicsizmat lehet kapni. Braziliaban meg csak babot palmalevellel.  


Ettermek:

Ráscal:

Ez is egy etteremlanc. Olasz kajakkal. Nem az olcso kategoriaju all you can eat, 55R$ volt fejenkent, ha jol emlekszem. De eloetelekben szerintem verhetetlen (ahogy az olasz konyha altalaban). Azon felul tesztak es pizzak voltak meg, de a hangsuly tenyleg inkabb az ezer fele jobbnal jobb eloetelen volt. Ez a kep pedig aranyos:

Receptek (amiket portugalul talaltam csak meg, remelem semmit nem forditottam felre :P + itt-ott lehetnek gondok a hozzavalokkal, ennek a problemanak az athidalasat a kreativitasotokra bizom! :) )

Pão de queijo:

-fel kg tapioca liszt, de szerintem a sima buzaliszt is tokeletesen megfelel.

-1 evokanal so vagy ,,Fondor Maggi”, ami szerintem kb a vegeta

-3 dl tej

-1,5 dl olaj

-2 nagyobb vagy 3 kisebb tojas

-3 bogrenyi reszelt feher sajt (ezzel is lehetnek gondok, mert itt ez a sajt Minas Gerais tipikus sajtja, otthon valamivel helyettesiteni kell, egy receptben lattam parmezant pl)

-keves olaj

 

A lisztet ontsuk bele egy nagy talba. A tejet, az olajat es a sot/fondormaggit :) kezdjuk el melegiteni. Amikor elkezd forrni, ontsuk ra a lisztre a kevereket, es keverjuk el jol, csomomentesre. Adjuk hozza a tojasokat is egyenkent, a sajttal felvaltva, es kozben az egesz masszat gyurjuk, minden hozzaadas utan. Gyurjunk kb 2 cm atmeroju golyokat (ha kell, olajozzuk be a kezunket hozza), es helyezzuk oket a kiolajozott tepsibe. Sussuk 180 fokra elomelegitett sutoben, mig kesz nem lesz (a recept szerint szo szerint addig, amig halrudacska nem lesz… gondolom, mig aranybarna lesz, bar a pão de queijo nem szokott barna lenni…).

 

Pastel (tesztaja):

-1 kg buzaliszt

-fel csesze olaj

-1 evokanal so

-1 tojas

-fel adag rum (ezt nem tudom mit jelent...)

-1 teaskanal ecet

-2,5 dl viz

 

Ontsuk a hozzavalokat egy talba, gyurjuk ossze. Lisztezett feluleten gyurjuk tovabb, majd nyujtsuk ki. Vagjunk ki belole formakat. Toltsuk meg, amivel csak akarjuk. Sussuk ki oket forro olajban.

 

Bolinho de bacalhau:

-30 dkg aprora vagott, sotlan tokehal

-3 teascsesze fott, tort krumpli

-1 evokanal liszt

-so, bors izles szerint

-3 tojas

-2 evokanal aprora vagott petrezselyem

-olaj a suteshez

 

Egy talban keverjuk ossze az osszes hozzavalot. Evokanallal formaljunk kb 3 cm atmeruju golyokat, forro olajban sussuk aranybarnara.

2 komment

Címkék: kaja recept ettermek


A bejegyzés trackback címe:

https://teoinrio.blog.hu/api/trackback/id/tr123429748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi Séf 2011.12.12. 14:39:52

Én igazán nem fogom bánni, ha átmész gasztroba, de erre gondolom, már magadtól is rájöttél - meg azért ez tényleg nem az a blog.
Viszont a Pastelt édesen vagy sósan kellene tölteni??? (nyilván bármit mondasz, úgyis megcsinálom a másikat is, de mégis, mivel szokás?)

teoinrio 2011.12.12. 14:46:09

En ettem mar daralthusosat, sajtosat, de csokisat is. Szoval kiserletezz csak nyugodtan, mert szerintem sok mindennel finom lehet! :)
süti beállítások módosítása