HTML

nova vida

Új élet, új kalandok az óceánon túlról.

Címkék

alkalmazkodas (2) amazonas (1) blog (1) bope (1) brazilia (9) brazilok (5) chat (1) copacabana (1) csalad (1) curitiba (1) ettermek (4) fgv (2) foci (1) funfacts (6) gavea (1) gesztusok (1) graffiti (1) halozatok (1) hataratkelo (1) hetvege (3) indianok (1) joinville (1) kaja (3) karacsony (2) karneval (1) kiallitas (1) korhaz (1) kozlekedes (2) lakas (1) magyarorszag (1) manaus (1) munka (2) nok (1) nyar (1) oltas (1) park (1) party (3) pia (1) piac (1) recept (1) rendorseg (2) reveillon (1) rhcp (1) rio (5) riviera (2) rockinrio (1) rodizio (1) samba (2) santateresa (1) saopaulo (1) sportok (1) suli (2) szilveszter (1) szokasok (2) szunnap (3) szunyog (1) telefon (1) tuntetes (1) videk (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • teoinrio: Szia Andi! Szívesen beszélek Rioról, kérdezz csak nyugodtan! :) Én nagyon szeretek itt élni, klassz város és gyönyörű, kedves emberek, mindig jó idő, sok lehetőség. Írj e-mailt, hogy mire vagy kívá... (2012.04.22. 23:09) RIO
  • andiinrio: Szia Teo! Nagyon szeretnék Veled beszélni Rióról, mert júniusban oda készülünk, és a blogodon kívül semmi pozitív infóm nincs róla! Kérlek írj, itt vagy e-mailben! Előre is köszi, és ígérem meghá... (2012.04.22. 21:16) RIO
  • Efendim: Meg akkor a kiérkező násznép egy részét lepasszolhatnád hozzám. :) Mondjuk ettől még ugyanúgy el kellett volna már kezdenem spórolni az akkori repjegyre, bárhol is akarnék duplázni... (2012.01.17. 15:17) FUN FACTS V.
  • Dragonlady (Bp, Hun): kb feleannyit szoktam, mintha mosópor lenne. a fehér ruhának nagyon jót tesz, de persze a színeset se bántja. ecettel együtt tilos!! valami kémiai reakció lesz a vége. (ecettel is lehet fehéríteni.... (2012.01.17. 15:06) FUN FACTS V.
  • teoinrio: @Efendim: azon tuti, meg ha nem is a brazilon, hanem az otthonin! max duplaznal! :) kulonben meg erre meg raerunk! (2012.01.17. 15:04) FUN FACTS V.
  • Utolsó 20

2011.09.21. 20:55 teoinrio

RIO

Egyre inkabb ugy erzem, hogy Rio tenyleg a vilag legklasszabb varosa! Nem tudok betelni a latvannyal, ami nap mint nap elem tarul. Egyszeruen hihetetlenul szep! Masreszt, van egyfajta erdekes hangulata: a parton setalva (es latva a hoteleket, amiknek a nagy resze egyebkent nem hotel, csak itt ilyenek a lakoepuletek is) olyan, mintha egy tengerparti nyaralovaros lenne, csomo turistaval, furdozo, napozo, homokban focizo/ropizo emberrel. Mindenki furdoruhaban, vagy csak valami laza cuccban, papucsban (Havaianas! J), senki sem siet sehova. De beljebb erve megerzi az ember, hogy azert ez egy baromi nagy varos, ahol az emberek nagy resze nem nyaral.

Erdekes, hogy itt Braziliaban divat az epuleteknek nevet adni. Marmint sima mezei emeletes lakohazaknak is (mintha otthon a paneleknek lenne neve). A mienk pl. Edificio Doral. Es a hazak bejarata altalaban nagyon szep! Sugarzik beloluk az a latin-amerikai/brazilos elegancia. A hazakat (a 10-20 emeleteseket marmint) altalaban magasabb kerites veszi korul, hogy ne aludjanak ott a csovesek, meg amugy is, igy biztonsagosabb. Portas mindenhol van, o enged be a kapun, ahhoz nincs is kulcsunk. A hazakhoz mindig van garazs vagy parkolohaz, ide is szinten csak a portas tud beengedni.

A varosnak (mint azt gondolom minden nagyvarosnak) vannak jo reszei, kevesbe jok, meg ahova nem megyunk, mert lelonek. A jo reszek delen vannak, zona sulnak hivjak ezt a terseget. Nyugatrol keletre haladva ezek a fo keruletek:

 

Leblon (itt lakunk mi, ez eleg posh hely, minden dragabb is, mint mashol. De ez az ara annak, hogy este is nyugodtan lehet az utcan setalni. Itt van a botanikus kert (Jardim Botanico), a Flamengo club (regen a focicsapat is itt edzett, mar csak ritkan, de mindenfele mas sportban jeleskednek, pl evezes, kosar), egy viszonylag nagy to, zsoke klub, Leblon Shopping, stb. Az oceanpart tolunk kb. 8 perc setara van (valoszinuleg egy ciginyi ido lenne, de meg sosem mertem le igy, es talan mar nem is fogom).

 

Ipanema: hasonlo, mint Leblon. Innen indul a metro. Van egy jo piac vasarnaponkent.

 

 

Copacabana: ez a leghiresebb, es igy persze a legzsufoltabb, es mindezekbol kifolyolag a legtobb zsebest vonzo resz. Ettol fuggetlenul nekem nagyon bejon, mert rengeteg bolt van, es minden olcso (meglepo modon). Copa es Ipanema kozott van a Copacabana Fort, ahol a partot vedik a katonak (de be lehet menni, van egy hadi muzeum is). Szerintem Rioban katonanak lenni a vilag legkiralyabb meloja lehet! Ott doglenek egesz nap a Copan, este bebasznak, elmennek kurvazni, es 40 evesen jo fizetessel nyugdijba vonulnak, mint akik jol vegeztek dolgukat. :D 

 

Botafogo: itt az egyetem, meg egy csomo irodahaz. Tulajdonkeppen itt van az uzleti kozpontja Rionak (meg Flamengo, ill. a Centro). Itt is van egy kis partszakasz, de mivel ez mar obol, ezert fudesre nem igazan alkalmas.

 

 

Urca: itt szokott focizni Carlos (mult vasarnap elkisertem, nem is volt uncsi, csak az utolso 20 percben kezdtem el 9gag-et nezegetni :D) Ez egy kis felsziget, ahova egy uton lehet be- es kimenni. A focipalya felett pedig a vilag legcukibb facelaja van, picike, nagyon aranyos hazakkal. Ilyenben meg akar laknek is. De azert inkabb nem.

 

 

Flamengo: hasonlo, mint Botafogo. Itt szallok le a metrorol. Az IBM is itt van pl.

 

Centro: ez viszonylag europai kinezetu resz. Itt van a Lapa nevu kornyek, ami a kozponti ivo-es bulihely. Olcso, kicsit putto is, de nagyon nagy hangulata van! Szol a tipikus brazil zene, de vannak klubok is, ahol meg mindenfele mas is van. (mi - meglepo modon - egy rockkocsmaban kotottunk ki a multkor, ahol epp Led Zeppelin tribute volt. J)

 

 

Barra: ez mar masik irany, Leblontol meg nyugatabbra. Uj kornyek, uj hazakkal, tisztara Miami stilus. De kicsit Budaorsre is emlekeztet, hogy tomegkozlekedessel sok ido, kocsival szinten, mert rohadtnagy dugo van, metro meg nincs oda (elvileg epitik.. csak mint a 4-est..), viszont van egy csomo klassz aruhaz, plaza, ott a helyi IKEA, az Etna is pl. (ami egy az egyben IKEA koppincs, csak nem olyan jo es dragabb. IKEAT AKAROOOK!!!)

 

 

Pão de Açucar (cukorsuveghegy): Rio egyik szimboluma. Felvono visz fel a 2 hegyre, ahonnan gyonyoru a kilatas a varosra.

 

Corcovado-hegy (700 meter), Cristo Redentor (a Megvalto Krisztus) szobra: a szobor maga is 30 meter, Parizsban keszult, Brazilia leglatogatottabb muemleke. Innen is nagyon jo a ralatas az egesz varosra. Egy kisvonat visz fel az erdon keresztul, mar alapbol ezert a latvanyert megeri felmenni.

 

 

Favelak: a nagyvarosok szegenynegyedei (ld.: Isten varosa cimu film – Cidade de Deus egyebkent az egyik legnagyobb favela, de mar konszolidaltak, igy nem a legveszelyesebb.) Altalaban hegyre epitkeztek, igy feltehetoleg a favelakbol van a legszebb kilatas a varosra.. sosem tudjuk meg (remelem). A hazak nagyon rossz minoseguek, az utak es az infrasrtuktura is. Eleg lehangolo latvany, epp ezert nehany favelat atepitett az allam, hogy legalabb normalis teglahazakban eljenek. Meg altalaban ingyen kapnak aramot meg vizet.. Rioban nagyon sok favela van, São Pauloban kevesebb, es azok is a kulvarosban vannak, meg rendezettebbek. A baj az, hogy hacsak valaki nem elkepeszteon nagy focitehetseg, a favelakbol nincs nagyon kiut.. megy a drog-es fegyverbiznisz, a lanyok elmennek kurvanak, kesobb bejarononek, aztan ennyi. Koldulnak a 8 eves kissracok is, rosszabb esetben keres nelkul veszik el, ami epp megtetszik nekik.. Idosebb (tizeneves) korukban meg fegyverrel tamogatjak meg igenyeiket. Itt delen ez nem jellemzo, de eszakabbra elofordul, hogy felszallnak buszokra, es mindenkitol elveszik a telefont, penztarcat, stb. Senki nem csinal semmit, a rendorseg inkabb szemet huny a dolgok felett, mint hogy beleavatkozzon. Nekik meg nincs vesztenivalojuk, ergo barmit megtehetnek.. szomoru, de ez van.

 

2 komment

Címkék: rio


A bejegyzés trackback címe:

https://teoinrio.blog.hu/api/trackback/id/tr293244389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andiinrio 2012.04.22. 21:16:40

Szia Teo!

Nagyon szeretnék Veled beszélni Rióról, mert júniusban oda készülünk, és a blogodon kívül semmi pozitív infóm nincs róla!

Kérlek írj, itt vagy e-mailben!

Előre is köszi, és ígérem meghálálom! :)
Andi

teoinrio 2012.04.22. 23:09:56

Szia Andi!

Szívesen beszélek Rioról, kérdezz csak nyugodtan! :) Én nagyon szeretek itt élni, klassz város és gyönyörű, kedves emberek, mindig jó idő, sok lehetőség. Írj e-mailt, hogy mire vagy kíváncsi, meg egyébként, mennyi időre jöttök, nyaralás, vagy hosszabb időre? sz.teodora@gmail.com a címem.

Üdv,
Teo
süti beállítások módosítása