HTML

nova vida

Új élet, új kalandok az óceánon túlról.

Címkék

alkalmazkodas (2) amazonas (1) blog (1) bope (1) brazilia (9) brazilok (5) chat (1) copacabana (1) csalad (1) curitiba (1) ettermek (4) fgv (2) foci (1) funfacts (6) gavea (1) gesztusok (1) graffiti (1) halozatok (1) hataratkelo (1) hetvege (3) indianok (1) joinville (1) kaja (3) karacsony (2) karneval (1) kiallitas (1) korhaz (1) kozlekedes (2) lakas (1) magyarorszag (1) manaus (1) munka (2) nok (1) nyar (1) oltas (1) park (1) party (3) pia (1) piac (1) recept (1) rendorseg (2) reveillon (1) rhcp (1) rio (5) riviera (2) rockinrio (1) rodizio (1) samba (2) santateresa (1) saopaulo (1) sportok (1) suli (2) szilveszter (1) szokasok (2) szunnap (3) szunyog (1) telefon (1) tuntetes (1) videk (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • teoinrio: Szia Andi! Szívesen beszélek Rioról, kérdezz csak nyugodtan! :) Én nagyon szeretek itt élni, klassz város és gyönyörű, kedves emberek, mindig jó idő, sok lehetőség. Írj e-mailt, hogy mire vagy kívá... (2012.04.22. 23:09) RIO
  • andiinrio: Szia Teo! Nagyon szeretnék Veled beszélni Rióról, mert júniusban oda készülünk, és a blogodon kívül semmi pozitív infóm nincs róla! Kérlek írj, itt vagy e-mailben! Előre is köszi, és ígérem meghá... (2012.04.22. 21:16) RIO
  • Efendim: Meg akkor a kiérkező násznép egy részét lepasszolhatnád hozzám. :) Mondjuk ettől még ugyanúgy el kellett volna már kezdenem spórolni az akkori repjegyre, bárhol is akarnék duplázni... (2012.01.17. 15:17) FUN FACTS V.
  • Dragonlady (Bp, Hun): kb feleannyit szoktam, mintha mosópor lenne. a fehér ruhának nagyon jót tesz, de persze a színeset se bántja. ecettel együtt tilos!! valami kémiai reakció lesz a vége. (ecettel is lehet fehéríteni.... (2012.01.17. 15:06) FUN FACTS V.
  • teoinrio: @Efendim: azon tuti, meg ha nem is a brazilon, hanem az otthonin! max duplaznal! :) kulonben meg erre meg raerunk! (2012.01.17. 15:04) FUN FACTS V.
  • Utolsó 20

2012.01.05. 18:03 teoinrio

NYELVTANULAS

Sokan kerdezik, hogy megy a portugal. Erre altalaban nem nagyon tudok mit valaszolni, mert hat mihez kepest? Ahhoz kepest, ahogy kezdtem, jobban megy. De azert meg mindig eleg nehez beszelnem, nem tudom jol kifejezni magam es ez zavar. Olyankor kenyelmesebb atvaltani angolra, de ez meg nem mindig (sot, altalaban nem) opcio. Arra mar nem nagyon emlekszem, hogy pl az angollal 7 evesen hogy kezdodott a baratsag...ill az elso konyvunk elso leckejere a mai napig kristalytisztan emlekszem:

-Hello, my name is Rose.

-Rose?

-Yes, Rose. R-O-S-E.

Hihetetlen izgalmak es bonyodalmak! :D De a tobbit mar homaly fedi. A portugallal nyilvan mas a helyzet, mert nem vagyok mar 7 eves, bar sokszor pont a nyelv-nemtudas miatt annyinak sem erzem magam. Eddig az alabbi szinteket tudnam megkulonboztetni hatalmas fejlodesemben:

1.      Amikor halvany lila gozod nincs, hogy mi van, es meg egy fel mondatot sem tudsz kinyogni. Ez azert nem volt igy itt, de lennenek tippjeim, hogy mely orszagokban allna fenn ez a szint akar hetekig is! :D

2.      Amikor ha hozzad szolnak, 1 lehetseges valasz van: szepen elmondod az adott nyelven, hogy nem beszeled azt! Ez a legtobb helyen kinos csendbe fullad, de vannak kitarto emberek, akik ezutan is folytatjak. Pl ilyen az osszes olasz. :)

3.      Ha te kezdemenyezel beszelgetest, rogton azzal inditasz, hogy szabadkozol, hogy csak kicsit beszelsz, azt is szarul, mitha amugy ez nem tunne fel nekik az ez utan kovetkezo mondandodbol.

4.      Mar nem csak muszajbol kezdemenyezel beszelgetest, es nem kezded azzal, hogy nem tudsz beszelni, mert mar valamennyit tudsz, a brazilok pedig vegtelenul rendesek es turelmesek, megvarjak, mig kinyogod, max mosolyognak, de ez nem szokott zavarni.

5.      Szivesen hasznalod a nyelvet, magabiztosabb vagy, mar nem akarsz angolra valtani feltetlenul.

Most ugy a 3. es 4. szint koze tennem magam, de erzem, hogy jobb lesz ez, csak ido kerdese! :) Vannak persze szintek ezen felul is, de az meg arrebb van! De pl. ujsagot minden nap olvasok, es nagyjabol ertem is. (itt is van Metro!! :) es esku, nem csak a sudoku miatt veszem el! :D). A portugal leirva konnyu, megerteni nehez a daralast, foleg itt, Rioban! De a basic mar megvan: Oi, tudo bem? :D

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://teoinrio.blog.hu/api/trackback/id/tr613522440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása